Kören Den Goda Viljan

Föreningens egen kör – Den Goda Viljan firar 10-årsjubileum år 2010. Om kören och körens historia kan du läsa här under.

Den Goda Viljan på Café Viljan år 2009

Den Goda Viljan 10 år

I slutet av 1990-talet fick några medlemmar i Norra Sibbo Ungdomsförening en lysande idé om att försöka få sång och musik in i föreningens verksamhet. Det enda som saknades var en ledare som var beredd att hålla i trådarna för några sångglada flickor. Allting brukar ju ordna sig till sist säger man, så gick det också för oss ivriga sångare. Vårt problem löste sig då Lena Granqvist flyttade till byn och var redo att ställa upp.

Kören eller sånggruppen som vi kallade oss, startade sin verksamhet i februari 2000. På första övningen ställde 7-8 sångare upp. Ryktet om den nygrundade kören spred sig snabbt, efter en tid fanns det ca 12 medlemmar med i kören.

Hur blev det då den goda viljan? Ja, Viljan för sång fanns och då föreningshuset bär samma namn så var valet inte så svårt!

Fram till 2005 hade kören mest uppträdanden på föreningens olika tillställningar samt några uppträdanden inom kommungränsen.

Småningom kändes det som att kören behövde något mera och vi kontaktade Sibbos vänort i Estland för att höra oss för om det fanns någon damkör där. I Kuusalu fanns det en damkör med namnet Kadri som genast välkomnade oss. Nu blev det att öva in en liten repertoar för konserten som vi skulle hålla tillsammans med Kadri.

Fram till nu så hade vi ingen enhetlig klädsel men tyckte nu inför utlandsbesöket att det var dags att låta sy upp en kördräkt. Lagom till Kuusalubesöket i april 2006 blev våra nya fina kördräkter klara.

Våren 2006 styrde ett dussin sångare och pianisten Mathias kosan mot Estland. Vi hade aldrig kunna föreställa oss om hur väl mottagna vi skulle bli, det kändes som vi hade känt varandra från förr. Då vi skildes för denhär gången så var det redan mer eller mindre klart att esterna skulle komma på svarsvisit våren 2007.

Vi hade knappt kommit hem förrän vi började planera svarsvisiten. Vi tyckte dock att det kunde vara trevligt med några mansröster på vår konsert, vilket ledde till att vi inledde samarbete med Sibbo Sångarbröder och bad dem medverka i vår konsert.

I april 2007 kom sedan kören Kadri till oss och vi hade ett otroligt fint veckoslut med mycket sång och musik. Konserten med Kadri, Sibbo Sångarbröder och den Goda Viljan hölls i en fullsatt Topeliussal i Nickby. Efter konserten samlades alla sångare till samkväm på Viljan.

Den Goda Viljan i Kuusalu 2008

Det tog inte många månader så fick vi igen en inbjudan till Kuusalu. Denna gång blev vi inbjudna till en musikfest som gick av stapeln i augusti 2008. Alla goda viljor var genast med på noterna, båtbiljetter bokades och så bar det åter av till Estland. Nu fick vi se mycket mera av landet än vid första besöket. Vi visades runt till olika platser och sevärdheter innan det blev dags för vårt uppträdande.

Kören Den Goda Viljan har fortsatt att öva varje måndagkväll under höst, vinter och vår. Alltid nu och då gör vi små uppträdanden på olika tillställningar som bröllop, möten, fester osv.

År 2009 tyckte kören att det var dags att ta steget och skriva in oss i Finlandssvenska sång- och musikförbundet. Medlemskapet resulterade i att vi i februari 2010 skall medverka i en vändagskonsert i Borgå tillsammans med olika körer från Borgå och Sibbo.

Då kören inledde sin vårtermin 2010 kom några nygamla sångare med igen, så inför vårt 10-årsjubileum har kören 16 aktiva sångare. Kören har under alla år letts av Lena Granqvist, vilket vi är mycket stolta och glada för.  Ca hälften av dagens körmedlemmar har varit med sedan starten 2000.

Kören har en bred repertoar med sånger för olika tillfällen, de flesta sånger sjungs 3-4 stämmigt.

Nu ser vi alla fram emot den 17 april då körens 10 årsjubileumskonsert går av stapeln i Topeliussalen.  Vi är väldigt glada att vår vänkör från Estland liksom Sibbo Sångarbröder skall medverka i konserten.